El 26 de Novembre, en el marc de la Fira de Tardor de sa Pobla 2023, es va realitzà un concert homenatge a Gaspar Aguió Forteza, de can Guixó, per la seva trajectòria musical i les seves aportacions culturals al poble de sa Pobla.

Amb aquest concert també es va donar el nom de don Gaspar Aguiló Forteza a l’Escola de Música de sa Pobla, passant així a ser «l’Escola de Música Gaspar Aguiló Forteza, «Guixó».

Gaspar Aguiló Forteza va néixer el 1926 i fou una de les figures musicals més importants dins Sa Pobla a mitjans del segle passat. A Sa Pobla també se’l  coneix com a Gaspar »Guixó». Ens deixà el 9 d’abril de 2024.

En moltes ressenyes sobre els caparrots surt el seu nom en el arranjament del »Ball dels Caparrots» que podem sentir cada any per Sant Antoni i que li fou encarregada per Alexandre Cuéllar el desembre del 1952.

Gaspar Aguiló (el primer per l’esquerra, dret)

 

Tot i això, la seva figura com a músic també va estar lligada a altres aspectes musicals de Sa Pobla. Una de les seves aportacions va ser la creació, amb el suport de l’Ajuntament d’aquella època, d’una Escola Municipal de Música el gener del 1956.
L’Escola de Música de Sa Pobla que es va crear el 1957 a Sa Pobla fou la primera Escola de Música que es crea a Sa Pobla i la primera d’entre tots els pobles de Mallorca. En ella es formaren músics que avui en dia encara toquen a la Banda de Música de Sa Pobla.

També cal fer especial menció al recull musical de les glosses i tonades des camp de sa Pobla al 1961, en un llibre on es poden trobar les partitures d’aquestes cançons, amb explicacions d’Alexandre Ballester, il·lustracions de Guillem Torres i lletres recollides per Tomeu Siquier.

A l’article de la revista digital FORA VILA, de Joan Payeras Llull, podeu trobar una petita biografia de don Gaspar
Sa Pobla, la seva cultura i els seus músics, reten un homenatge al músic i compositor Gaspar Aguiló

Concert de Fira de Tardor 2023

Documents relacionats amb Gaspar Aguiló:

Partitures de Gaspar Aguiló:

Fotografies: